Вітамін А
Вітамін А (ретинол) – жиророзчинний вітамін, який відноситься до групи речовин під назвою ретиноїди (до них також відноситься ретиналь і ретиноєва кислота). Ретиналь забезпечує забарвлення зорового пігменту – родопсину, а ретиноєва кислота відповідає за ріст.
- 615 ₴Немає в наявності+380 (63) 871-43-98Viber, Telegram, WhatsApp
- +380 (96) 853-45-03
- 460 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб+380 (63) 871-43-98Viber, Telegram, WhatsApp
- +380 (96) 853-45-03
- 287 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб+380 (63) 871-43-98Viber, Telegram, WhatsApp
- +380 (96) 853-45-03
- 410 ₴Немає в наявності+380 (63) 871-43-98Viber, Telegram, WhatsApp
- +380 (96) 853-45-03
- 283 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб+380 (63) 871-43-98Viber, Telegram, WhatsApp
- +380 (96) 853-45-03
- 260 ₴Немає в наявності+380 (63) 871-43-98Viber, Telegram, WhatsApp
- +380 (96) 853-45-03
Вітамін А (ретинол) – жиророзчинний вітамін, який відноситься до групи речовин під назвою ретиноїди (до них також відноситься ретиналь і ретиноєва кислота). Ретиналь забезпечує забарвлення зорового пігменту – родопсину, а ретиноєва кислота відповідає за ріст. Ну а про сам ретинол ми поговоримо нижче…
Для початку наведемо його хімічну формулу : З20H30O. Структурна формула вітаміну А така:
А от цікаво, чим цей вітамін відрізняється від інших, яка характеристика вітаміну А? І взагалі, чому всі вітаміни такі різні і кожен виконує тільки свої конкретні функції в організмі? Звичайно ж, справа в її відмінних властивостях…
Властивості вітаміну А
7 важливих властивостей вітаміну А:
1. У чистому вигляді він являє собою кристалічну речовину світло – жовтого кольору.
2. Вітамін А – жиророзчинний вітамін. Цим пояснюється багато чого:
- Його здатність розчиняться в жирах і нездатність розчинятися у воді.
- Йому властиво в достатніх кількостях накопичуватися в печінці і жировій тканині (головним чином з бета — каротину).
Завдяки цьому його запаси зберігаються і не повинні поповнюватися кожен день. Крім того важливими депо вітаміну А є сітківка, а також серце, нирки, надниркові залози, легені, залози внутрішньої секреції. - Він входить до складу клітинних мембран.
- Надлишок вітаміну А в організмі може призвести до інтоксикації і гипервитаминозу. Близько 95% ретинолу накопичується в печінці (як зазначалося вище), все, що понад норму небезпечно для організму.
3. Має безліч різновидів (ізомерів). Деякі з них зустрічаються у природі, а деякі можливо отримати тільки синтетичним шляхом.
У таких штучних изомерах позитивні властивості вітаміну А виражені більш яскраво, ніж негативні.
найпоширеніша форма вітаміну А – ретинол. Він випускається у вигляді ефірів ретинолу — ретинолу ацетату або ретинолу пальмітату.
Крім того на слуху ще ретиналь, ретиноєва кислота та інші. Всі вони володіють біологічною активністю.
4. Яким чином ми отримуємо вітамін А?
- У – перше, в організмі він утворюється з свого попередника – бета – каротину (провітаміну А). Це відбувається у печінці та в стінках тонкого кишечника. 1мг вітаміну А утворюється з 6 мг бета – каротину.
- У – друге, головним джерелом ретинолу служить їжа тваринного походження.
Важливим моментом є те, що вітамін А повинен надходити в організм як з бета – каротину, так і з харчових продуктів.
Так він буде більш ефективно виконувати свої функції. При цьому 1/3 ретинолу повинна поступати ззовні, а 2/3 – з бета – каротину.
5. В кров ретинол всмоктується через стінки верхнього відділу тонкого кишечника через 3 – 5 годин. І тут йому на допомогу приходять жири і жовчні кислоти.
Количество последних должно быть достаточным. Дело в том, что под действием желчных кислот все жиры превращаются в жидкое смешанное вещество (эмульсию).
В таком виде они без труда проникают через кишечные стенки. У желчных кислот есть еще одна функция – они защищают ретинол от разрушения.
Усвоение витамина А зависит от его количества: чем его больше, тем меньше усваивается. Таким образом организм защищает нас от интоксикации.
6. Ретинол досить стійкий до нагрівання. Хоча при варінні, обваривании окропом і консервуванні овочів (у них багато провітаміну А – бета — каротину) втрачається близько 15 – 30%.
Під дією кисню, кислот, ультрафіолетових променів вітамін А руйнується. Таким чином, тривале зберігання продуктів на повітрі призводить до втрати ретинолу.
7. Вимірюється в міжнародних одиницях (МО). Хоча в багатьох джерелах можна зустріти й мг (міліграми), і мкг (микрограммы).